zaterdag, december 11, 2010

Verhaal 18 Gezichten

De zee en de wolken hebben vele gezichten,
Ik zou daar over kunnen dichten.
Maar ik wou het laten bij beschrijven,
Ik moet nu ook niet gaan overdrijven.
( Ik ben toch zeker Sinterklaas niet!)

De zee is glad, spiegelend, blinkend, rimpelig, kabbelend, glooiend, golvend, deinend, puntig, hoekig, botsend, warrig, wispelturig, rollend, opbouwend, rijzend en dalend, brekend, schuimend, bokkig, onstuimig, dwars, dreigend, aanvallend, onvoorspelbaar, ontembaar, verzoenend, afbouwend, rustgevend, therapeutisch, liefelijk en. BLAUW.

De wolken zijn doorzichtig, nevelig, plukkerig, streperig, streverig, vegerig, wollig, wattig, drijvend, samenpakkend, samensmeltend, figuratief, veranderlijk, dreigend, rollend, zwaarlijvig, oplosbaar, kleurgevoelig wit, geel, roze, grijs en..ZWART.

De geluiden van het water,
Bedacht ik later,
Zijn ook nog wel het noemen waard,
We bleven er niet van gespaard.

De geluiden zijn kabbelend, klokkend, borrelend, gorgelend, spattend, stromend, slaand, botsend, dreunend, bruisend, aanzwellend, kolkend, onophoudelijk, alomtegenwoordig, ruisend, fluisterend en.. ZACHT.

Na ons uitstapje " in de bergen" en ons " Noordzeegevoel" genieten we weer van de Caribische Zee. De afgelopen 3 dagen namen de wind en de golven weer af tot prettig niveau en maken we toch nog het " echte passaatzeilen" mee. Wind achter uit het NO, constante windkracht 4 a 5, grootzeil over bakboord en genua uitgeboomd over stuurboord, zon in de kuip, schaduw van het grootzeil, weinig arbeid en nog 150 mijl te gaan. We zijn de tweede week goed opgeschoten en denken maandagmorgen 13 december op Tobago te zijn na 17 dagen op zee. Niet verkeerd.
We hebben weinig "zeeleven" gezien. Geen dolfijnen op de eerste dag na, geen walvissen, geen schildpadden, wel veel vliegende vissen. Het is vermakelijk hoe ze in groepjes een reeks kleine sprongetjes maken door het water, de ene keer precies gelijktijdig en goed gecoördineerd uitgevoerd, de andere keer als hagelstenen roffelend op het wateroppervlak. Er zijn ook enkelingen die het wagen om over een groter afstand te vliegen als kleine zilveren vogeltjes. Prachtig om te zien, als ze de bocht in gaan, hoe hun gespreide vleugels het zonlicht vangen. Anderen zijn rechtlijnig ingesteld en vliegen rechtstreeks van A naar B. Sommigen vertonen afwijkend gedrag en gaan zigzaggend door het leven. Aan speelsheid en accuratesse doen ze niet onder voor dolfijnen. Ze gaven ons een dolfijnenshow in pocketformaat.

Aan boord met Salon en ons alles goed. Geen noemenswaardige schade, wel een klussenlijst voor Frits met kleine reparaties of veranderingen. Geen ongelukken behalve mijn duim tussen de deur, toen ik te haastig wou schuilen voor regen en hoge golven. Erg gevoelig en..PAARS.

Liefs,
Marleen en Frits

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Hallo avonturiers,
Fijn dat jullie zo voorspoedig voortgaan dat je denkt de 13e al aan te komen! Zeer spannend, zo met z'n tweetjes op zee. En jouw verhalen vertellen dat je genoeg meemaakt en het ook nog in proza kunt weergeven. Ik realiseer me dat jullie nu al 5 maanden onderweg zijn. De tijd gaat razendsnel!
Groetjes
Hansje

december 12, 2010 7:47 p.m.  
Blogger Unknown zei...

Ha lieve oceaanzeilers. Wat een gave verhalen gedichten. Ontroerend mooi en zo dichtbij! Net alsof we even mee mogen varen over die prachtige zee.
Trouwens elke keer als we lof klaarmaken met wat uitjes en tomaat in de koekepan moeten we denken aan jullie want dat recept van Marleen hebben we bij jullie een keer gegeten. Het is nu een van onze favorieten!
Heel veel liefs uit een opnieuw weer ijskoud Holland. Brrrr, -7 vanacht en dan lekker morgenochtend op de fiets naar het werk... Daar zijn jullie voorlopig nog even vanaf!
Dikke knuffels van Maarten en Marianne

december 12, 2010 10:17 p.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage