zaterdag, augustus 20, 2016

Aftrap


Verhaal 1: dinsdag 16 aug. ’16  Aftrap

Na een voorspoedige reis vanaf Eelde zijn we afgelopen nacht aangekomen in Alvor. De boot ligt sinds een week aan de steiger van de visserijhaven. De boei waar we eerst lagen en die we leenden van een Portugees was niet meer vrij. Onze Portugese vriend Vitor heeft Salon verkast naar de steiger. Al het hele voorjaar let hij op onze boot. Zelf chartert hij hier in Alvor met zijn catamaran die hij vorig voorjaar gekocht heeft in Oostmahorn van vrienden van ons. Hoe gek kan het gaan?

De eerste nacht goed geslapen zelfs onder ons flanellen dekbed dat er nog steeds op ligt van toen we hier met Kerst waren en waar we vannacht bij aankomst niet meer de puf voor hadden om het te wisselen. Volgens Vitor en Gilda  in fleecevest was het een koude nacht met slechts 25 graden.

We worden wakker met aangenaam weer. De sluierbewolking voorkomt dat het direct al heel warm is en een zwoele bries voelt lekker aan.  

Het voelt heel vertrouwd om hier te zijn: strand en witte huisjes blinken in de zon; oudere meeuwen zoeken naar de beste paal om te zonnebaden; jonge meeuwen krijsen elkaar achterna, ruziënd   om een stukje vis; een reigertje komt te laat en vliegt weer op met een lege maag ; Portugese puberjongens springen stoer gillend van de kademuur  in het water; toeristen genieten op een terras in de schaduw; de geur van sardientjes op de barbecue kringelt in mijn neusgaten ; kleine bootjes wiegen aan hun ankerbal op de cadans van de golfjes ; een man laat zijn wit hondje uit op het strand vlakbij; water maakt een aangenaam klotsend geluid tegen de steiger; de hitte zindert op het zwarte asfalt verderop; de middagzon verwarmt weldadig mijn rug; kleine bootjes ronken zachtjes van en naar de wal; palmbomen wuiven langs de boulevard; verlaten vissersbootjes wachten geduldig in het zand; zonnebrand geurt op mijn huid; de aantrekkende wind blaast een hoge toon ergens in een mast ; gebruinde meisjes verschijnen op de kademuur en lijken niet onder de indruk van de stoere jongens;  geluiden borrelen op uit de rompen waar Frits  zijn spullen reorganiseert; tientallen kleurige vliegers van kitesurfers dwarrelen speels om elkaar heen aan de andere kant van de baai; de avondzon glinstert gelig op het water; een laatste visser trekt zijn bootje op een droogvallende zandbank; een vissersboot met felle lampen en met de stank van rottend visafval maakt zich klaar om uit te varen in het eerste maanlicht.                                                                                                                                            
Hij heeft geluk want het is volle maan.

1 reacties:

Anonymous Jolanda zei...

Heerlijk in het mooie Portugal. Geniet samen.

augustus 25, 2016 11:12 p.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage