woensdag, augustus 03, 2011

Verhaal 48 Zalig Bretagne.

De zomer heeft de herfst een beste optater gegeven. Sinds we dinsdag 26 juli uit Lorient zijn vertrokken is het rustig zomers kortebroekenweer. Na een week hebben we ons gezonde bruine kleurtje weer terug. In Lorient zijn onze zeilvrienden Maarten en Marianne aan boord gestapt. We hebben hen zo'n 15 jaar geleden leren kennen tijdens een zeilvakantie in Zeeland. Ze wilden hun slaapzak in een tentje op een Franse camping wel even ruilen voor een comfortabel bed op de Salon. We hadden 5 dagen een hele gezellige tijd samen, eerst ankerend voor het mooie strand van het lieflijke Ile de Houat met zijn witte huisjes met blauwe luikjes en kleurig roze stokrozen langs de gevels. Het was een spannend en nat avontuur om , staand tot ons middel in het koude water, aan boord van het bijbootje te klauteren in de branding. Een apéritief van appelcider en een met groene kruiden gegarneerd stokbroodje met geitenroomkaas , verdrijft het kippenvel en warmt ons van binnenuit op.
Daarna zeilden we bij heel rustig weer naar de Golf de Morbihan, werkelijk een paradijs voor bootjesmensen. In een ruime binnenbaai liggen de vele eilandjes verspreid als suikerklontjes uit een omgevallen suikerpot. Kies maar uit, te kust en te keur prachtige ankerplekjes met strandjes, bos met eeuwenoude sfeervolle dennen, zanderige wandelpaden, pittoreske dorpjes met smalle straatjes en de typische Bretonse huisjes van grote ruwe stenen, gezellige terrasjes en crêperies, kleurige vissersbootjes, vriendelijke mensen die graag een praatje maken, de zon die zowel de lucht als het water in vuur en vlam zet als hij ten onder gaat.
In Vannes hebben Maarten en Marianne de trein terug naar Lorient genomen waar hun auto hen opwachtte. Wij bleven in de buurt eilandjes verkennen en brachten een dagje door in de stad Vannes. Een aanrader. Toen we de stadspoort doorwandelden waanden we ons in de Middeleeuwen of in de tijd van Pride en Predjudice
( we hebben net de dvd van Jane Austin gekeken) . Vannes heeft alles in zich om er voor de bezoeker een zalig dagje van te maken:
Smalle straatjes met scheefgezakte maar goed onderhouden vakwerkhuisjes vanaf de 13de eeuw in de kleuren terra, geel en blauw; prachtige kasteelachtige gebouwen met architectonische details en kleurige inspirerend aangelegde tuinen, een aaneenschakeling van kleine winkelpandjes waarvan de etalages een feest zijn temeer ze de klant aardig op het verkeerde been kunnen zetten. We zagen een snoepwinkel waarvan we dachten dat het een bloemenwinkel was ( van het snoepgoed waren planten en boeketten gemaakt) en we wilden snoep kopen in een zeepwinkel ( van grote pastelkleurige blokken zeep in allerlei geuren werden kubusvormige blokjes gesneden en aan stokjes geprikt als lekkere lollies ) . Kleine kunstgalerijtjes trekken het oog en ik zag schilderkunst in de etalage van een schoenwinkel. Alles is te combineren en wandelen door Vannes is één groot kijkfestijn.
We besloten deze dag in stijl op het perfecte terras aan het water, bijbootje voor de wal, toostend met een glaasje Kir Pêche.
Hopend dat jullie net zo genieten van de vakantie,

Liefs,
Marleen en Frits.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage